TERNAKKAN LEMBU PEDAGING



PENDAHULUAN

-Bekalan daging lembu di Malaysia masih belum mencapai keseluruhan keperluan tempatan.
-Malaysia terpaksa mengimport daging dari negara luar untuk memenuhi permintaan
-Daging lembu banyak digunakan ketika musim perayaan.
-Selain itu daging lembu digunakan pada majlis keraian dan dignakan untuk produk hiliran seperti daging burger dan nuget.

BAKA-BAKA LEMBU PEDAGING

1.Baka Kedah-Kelantan
   -Berwarna coklat kekuningan atau hitam.
   -Baka lembu daging tempatan.
   -Sangat sesuai dengan iklim dan persekitaran di negara ini.
Baka K-K(Kedah-Kelantan)











2. Baka Brahman
   -Berasal dari India.
   -Berwarna putih,kelabu dan merah.
   -Mempunyai bonggol ditengkuk dan telinga panjang.
   -Mudah beradaptasi dengan persekitaran.
   -Berat dewasa mencapai 181kg semasa umur setahun.
Baka Brahman
  









3. Baka Hereford
   -Kebanyakannya mempunyai tanduk yang pendek dan tebal serta berpintal.
   -Kadar kelahiran sehingga 73%.
   -Jinak,cepat membesar dan daging berkualiti tinggi.
Baka Hereford










4. Baka Droughtmaster
   -Hasil kacukan baka Brahman dan Shortorn dan berasal dari Australia.
   -Sesuai di negara-negara tropika.
   -Berwarna coklat atau merah gelap.
   -Matang bila mancapai umur 635 hari.
   -Berat mencapai lebih 330kg apabila mencapai umur 2 tahun.
Baka Droughtmaster

No comments:

Post a Comment

CLICK HERE