PENDAHULUAN
-Bekalan daging lembu di Malaysia masih belum mencapai keseluruhan keperluan tempatan.
-Malaysia terpaksa mengimport daging dari negara luar untuk memenuhi permintaan
-Daging lembu banyak digunakan ketika musim perayaan.
-Selain itu daging lembu digunakan pada majlis keraian dan dignakan untuk produk hiliran seperti daging burger dan nuget.
BAKA-BAKA LEMBU PEDAGING
1.Baka Kedah-Kelantan
-Berwarna coklat kekuningan atau hitam.
-Baka lembu daging tempatan.
-Sangat sesuai dengan iklim dan persekitaran di negara ini.
Baka K-K(Kedah-Kelantan) |
2. Baka Brahman
-Berasal dari India.
-Berwarna putih,kelabu dan merah.
-Mempunyai bonggol ditengkuk dan telinga panjang.
-Mudah beradaptasi dengan persekitaran.
-Berat dewasa mencapai 181kg semasa umur setahun.
Baka Brahman |
3. Baka Hereford
-Kebanyakannya mempunyai tanduk yang pendek dan tebal serta berpintal.
-Kadar kelahiran sehingga 73%.
-Jinak,cepat membesar dan daging berkualiti tinggi.
Baka Hereford |
4. Baka Droughtmaster
-Hasil kacukan baka Brahman dan Shortorn dan berasal dari Australia.
-Sesuai di negara-negara tropika.
-Berwarna coklat atau merah gelap.
-Matang bila mancapai umur 635 hari.
-Berat mencapai lebih 330kg apabila mencapai umur 2 tahun.
Baka Droughtmaster |
No comments:
Post a Comment